Medische Encyclopedie – Elspeetse apotheek – Elspeet

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Inhoud

povidonjodium oogdruppels

Povidonjodium is een ontsmettend middel.

Artsen schrijven oogdruppels met povidonjodium voor bij ontstoken ogen door infectie met bacteriën of virussen en om een dergelijke infectie te voorkomen.

Wat doet povidonjodium oogdruppels en waarbij gebruik ik het?

Ontstoken ogen door infectie

Bacteriën en virussen kunnen een ontsteking van het oog veroorzaken. Vaak gaat het om het bindvlies van het oog. Dit is het slijmvlies op en rond het oog en aan de binnenkant van de oogleden.

Verschijnselen
Meestal ziet u een dergelijke infectie aan een rood oog en wat pus dat vrijkomt. Bij het wakker worden merkt u dat de oogleden aan elkaar geplakt zitten. Soms heeft u ook last van een branderig gevoel.

Behandeling
Een lichte ontsteking van het oog door een infectie gaat meestal binnen 1 tot 2 weken vanzelf over. U kunt de pus uit de ooghoeken weghalen met een nat watje met vers leidingwater. Wanneer u contactlenzen draagt, kunt u deze beter uitlaten zolang u klachten heeft.

Als de klachten na 3 dagen niet afnemen of als u er veel last van heeft, schrijven artsen soms een antibioticum in oogdruppels of oogzalf voor. Meestal zal de arts in eerste instantie kiezen voor chlooramfenicol. Als dit onvoldoende werkt, of niet gebruikt kan worden, kan de arts oogdruppels met een ander antibioticum of een ontsmettend middel, zoals povidonjodium-oogdruppels voorschrijven. 

Werking
Povidonjodium doodt veel bacteriën en virussen en bestrijdt zo de oorzaak van de ontsteking. Binnen enkele dagen gebruik merkt u dat de klachten afnemen.

Voorkomen van infectie
Soms schrijven artsen dit medicijn voor om een infectie te voorkomen na een oogoperatie. In dat geval worden de druppels één keer voor de operatie toegediend. De druppels hebben een hogere sterkte dan de druppels die u gebruikt bij een infectie.

Lees meer over ontstoken ogen door infectie . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Regelmatig (bij meer dan 30 op de 100 mensen)

 • Pijn en tranen direct na het druppelen.

  Dit gaat binnen een uur over.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Roodheid en irritatie van het oog.

  Dit is ook een verschijnsel van een ontstoken oog. De roodheid moet binnen enkele dagen verdwijnen, als ook de oogontsteking over is. Raadpleeg uw arts als u zich zorgen maakt.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan jeuk, roodheid en huiduitslag rond uw oog of op de rest van uw lichaam. Ook merkt u het doordat de oogontsteking niet overgaat.

  Raadpleeg uw arts als uw klachten toenemen of als de ontsteking niet binnen enkele dagen over lijkt te gaan.
  Geef dan aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het niet opnieuw krijgt.

 • Branderig, pijnlijk of zanderig gevoel in het oog of het gevoel dat er iets in het oog zit. Hierdoor kan het oog rood zijn, gevoelig voor licht en tranen.
  Blijvende vlekjes in het gezichtsveld kunnen ontstaan als uw hoornvlies al veel ernstige beschadigingen heeft voor u deze druppels gebruikt.

  Dit ontstaat doordat de druppels kleine 'putjes' in het hoornvlies kunnen veroorzaken.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik povidonjodium oogdruppels gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft een wisselwerking met andere medicijnen. De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • Andere oogdruppels of oogzalven. Niet alle oogdruppels en oogzalven kunnen worden gebruikt samen met povidonjodium. Raadpleeg uw apotheek of u ze samen kunt gebruiken.

Kunt u ze wel gebruiken?

 • Wacht minstens 3 minuten tussen het indruppelen van verschillende oogdruppels. Gebruikt u zowel een oogdruppel als een oogzalf of ooggel: gebruik dan eerst de druppel en drie minuten later de oogzalf of ooggel. Zo voorkomt u dat u door de eventuele tranenvloed de werkzame bestanddelen van de oogdruppels of oogzalf te snel 'uittraant'.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Er zijn hiervoor bij dit medicijn geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Gebruik dit medicijn NIET als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Dit medicijn is schadelijk voor de baby. Gebruikt u dit medicijn? Overleg dan met uw arts of apotheker. Misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn dat wel veilig is tijdens de zwangerschap.

Borstvoeding
Krijgt u deze druppels één keer, zoals voorafgaand aan een oogoperatie? Dan kunt u veilig borstvoeding blijven geven.

Krijgt u deze druppels om vaker dan één keer te gebruiken, zoals bij een ooginfectie? Gebruik ze dan NIET of stop de borstvoeding. Dit medicijn komt in de moedermelk. Het kan bijwerkingen bij het kind geven. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Was uw handen met water en zeep en droog ze goed af met een schone handdoek of keukenrol.
 • Verwijder eventuele schilfers of korstjes van de oogleden met een watje met kraanwater.
 • Als u contactlenzen draagt: haal zowel harde als zachte lenzen uit uw oog voor u de oogdruppels gebruikt. Het is niet bekend of povidonjodium de contactlenzen kan beschadigen. Contactlenzen kunt u daarom beter uitlaten gedurende de hele kuur. Is dit bezwaarlijk voor u, overleg dan met uw (oog) arts.
 • Neem plaats op een stoel of een bank.
 • Schroef het dopje van flesje en leg het dopje op de zijkant.
 • Neem het flesje in uw hand alsof u een pen vasthoudt.
 • Trek voorzichtig met de vingertoppen van uw andere hand het onderste ooglid naar beneden, zodat er een 'gootje' ontstaat.
 • Buig het hoofd achterover en kijk recht omhoog.
 • Zet de hand met het flesje op de hand die het gootje maakt.
 • Breng het flesje boven het omlaag getrokken ooglid (het gootje). Zorg ervoor dat het flesje uw oog, ooglid of wimpers niet raakt, anders bederven de oogdruppels sneller.
 • Knijp in het flesje en laat één druppel in het gootje vallen.
 • Buig uw hoofd terug en doe voorzichtig uw oog dicht.
 • De werkzame stof in deze oogdruppels kan te snel uit het oog verdwijnen doordat het via het traankanaaltje in de neusholte wegloopt. Druk daarom deze kanaaltjes na het indruppelen één minuut dicht. Dit doet u door zachtjes uw vinger in de binnenooghoek tussen het oog en de neus te duwen, net onder het bobbeltje in de hoek van uw oog.
 • Doe uw oog weer open.
 • Draai, na gebruik, de dop weer op het flesje.
 • Was uw handen nogmaals met water en zeep.
 • Knoei niet met de druppels. Ze kunnen bruine vlekken veroorzaken die moeilijk uit textiel zijn te verwijderen. Is het toch op kleding of ander textiel gekomen? Dep (niet wrijven) de vlek dan met een stuk keukenrol met natuurazijn of schoonmaakazijn. Was het kledingstuk daarna met een gewoon wasmiddel.

Vindt u het lastig om de druppel goed in het oog te krijgen? Vraag dan in de apotheek om een oogdruppelhulp. Dit is een houdertje waarmee u gemakkelijker in het oog kunt druppelen.

De meeste flesjes met oogdruppels zijn na openen nog één maand houdbaar. U kunt op de verpakking noteren wanneer u het heeft aangebroken.


Wanneer?
Verdeel de doseringen zo goed mogelijk over de dag om een constant effect te verkrijgen.

Hoe lang?
Uw arts bepaalt de duur van de kuur aan de hand van het soort infectie en de ernst van de infectie. Meestal moet u met de oogdruppels doorgaan tot 2 dagen nadat de klachten helemaal verdwenen zijn. In het algemeen is dit enkele dagen tot twee weken. Als u echter na 3 dagen van gebruik volgens voorschrift geen verbetering merkt, of als de klachten juist verergeren, staak dan het gebruik en neem contact op met uw arts. Gooi eventuele restanten weg. Een kuur duurt meestal 2 weken.

Houd er rekening mee dat dit een kuur is die u niet mag onderbreken en moet voortzetten zolang uw arts het nodig vindt, ook al zijn de infectieverschijnselen al eerder verdwenen. Dit betekent namelijk nog niet dat alle bacteriën zijn verdwenen.