Medische Encyclopedie – Elspeetse apotheek – Elspeet

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Inhoud

broomhexine

Broomhexine is een slijmverdunner. Het maakt taai slijm in de luchtwegen dunner (ofwel vloeibaarder), waardoor het slijm makkelijker is op te hoesten.

Het kan worden gebruikt bij hoest, COPD en cystische fibrose.

Wat doet broomhexine en waarbij gebruik ik het?

Hoest

Dit middel wordt vooral gebruikt bij aandoeningen van de luchtwegen die gepaard gaan met de productie van taai slijm, zoals bronchitis en emfyseem.

Broomhexine maakt het slijm dunner en dus minder taai en zorgt er hierdoor voor dat het slijm makkelijker is op te hoesten. Het wordt daarom gebruikt bij een productieve hoest (slijmhoest).

De werking begint na ongeveer 5 uur. Het effect is pas maximaal na enkele dagen gebruik.

Gebruik dit middel NIET bij kinderen onder de 2 jaar. Zij kunnen het slijm niet goed op hoesten, waardoor de luchtwegen verstopt kunnen raken. Zie voor meer informatie over gebruik bij kinderen de tekst broomhexine bij kinderen.

Lees meer over hoest . “

Chronische obstructieve longziekte (COPD)

Verschijnselen
COPD is de Engelse afkorting van chronisch obstructieve longziekte. Bij COPD zijn de luchtwegen blijvend vernauwd en heeft u last van slijm in de luchtwegen. U moet daardoor veel hoesten, bent vrijwel altijd benauwd. De klachten kunnen tijdelijk toenemen of juist verbeteren. De oorzaak van COPD is meestal een beschadiging van de luchtwegen, bijvoorbeeld door roken.

Behandeling
U kunt de chronische ontsteking en verdere beschadiging van uw longen verminderen door te stoppen met roken. Het kan enkele maanden duren voordat de klachten afnemen. Bij COPD worden vaak luchtwegverwijders en luchtwegbeschermers gebruikt. Als u veel last heeft van taai slijm in de longen kunt u broomhexine gebruiken.

Effect
Broomhexine maakt het slijm dunner en dus minder taai en zorgt er hierdoor voor dat het slijm makkelijker is op te hoesten. Het effect is binnen enkele dagen merkbaar. Door gebruik van dit middel komen periodes van verergering van de ziekte minder vaak voor. Ook zijn deze verergeringen minder ernstig door gebruik van dit middel.

Lees meer over chronische obstructieve longziekte (copd) . “

Cystische fibrose

Verschijnselen
De klieren van de longen, alvleesklier, lever, darmen, huid en mond maken slijm aan, dat onder meer zorgt voor transport van afvalstoffen.

Cystische fibrose (CF), ook wel cystic fibrosis of taaislijmziekte genoemd, is een erfelijke ziekte. Bij cystische fibrose is het slijm veel taaier dan normaal. Hierdoor is het slijm in de luchtwegen bijvoorbeeld moeilijk op te hoesten. Bacteriën en virussen worden zodoende moeilijker verwijderd uit de longen, waardoor veel luchtweginfecties optreden.

Behandeling
Om infecties en benauwdheid te voorkomen, moet het taaie slijm uit de luchtwegen worden verwijderd. Om het ophoesten makkelijker te maken, wordt het slijm verdund, bijvoorbeeld met broomhexine.

Effect
Broomhexine maakt het slijm dunner en dus minder taai en zorgt er hierdoor voor dat het slijm makkelijker is op te hoesten. Dit effect is binnen enkele dagen merkbaar.

Lees meer over cystische fibrose . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Maagklachten, misselijkheid, braken, diarree en pijn in de bovenbuik

  Dat komt doordat dit middel ook invloed heeft op het slijm in de maag. Blijft u er last van houden? Neem dan contact op met uw arts.

 • Zweten

 • Duizeligheid en hoofdpijn

 • Overgevoeligheid voor dit middel. Dit merkt u aan huiduitslag, jeuk en galbulten.

  Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan onrust, een bleke of klamme huid en bewustzijnsverlies. Ook kan een zwelling van het gezicht, lippen, mond en keel optreden. U kunt hierbij erg benauwd worden. Waarschuw onmiddellijk een arts. In zeldzame gevallen ontstaat er koorts of een ernstige huidafwijking met blaarvorming. De blaren ontstaan met name op de lippen en op de slijmvliezen van de mond en geslachtsdelen. Als dit ontstaat moet u onmiddellijk een arts opzoeken of naar de Eerste-Hulpdienst gaan. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor broomhexine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt.

 • Ernstige benauwdheid

  Als u merkt dat u (meer) last krijgt van benauwdheid, raadpleeg dan uw arts.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik broomhexine gebruiken met andere medicijnen?

U kunt dit middel beter niet gebruiken in combinatie met (vrij verkrijgbare) hoestmiddelen die de hoest onderdrukken. Hoesten is juist nodig om het verdunde slijm af te voeren.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap (1e trimester) is nog te weinig bekend. Daarom is niet zeker of dit medicijn altijd veilig is voor zwangere vrouwen en hun kind. Meld het aan uw arts en apotheker als u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. Of misschien kunt u overstappen op een ander medicijn.

U kunt dit medicijn veilig gebruiken tijdens de laatste 6 maanden van de zwangerschap (tweede en derde trimester). Dit medicijn komt in een kleine hoeveelheid in uw bloed. Hierdoor kan er maar weinig bij het kind komen. Er zijn geen aanwijzingen dat dit medicijn slecht is voor de zwangerschap of voor de baby.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Dit medicijn komt in een kleine hoeveelheden in de moedermelk. Er worden geen nadelige effecten verwacht bij de baby.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

 • Tabletten: neem de tabletten in met een glas water.
 • Drank: u kunt de drank gewoon zonder verdunnen innemen met behulp van een maatbekertje.
 • Druppels: u kunt de druppels met een half glas water mengen of door wat voedsel doen.

Hoe lang?
De duur van de behandeling hangt af van uw situatie en klachten. Bij aanvallen of klachten in bepaalde periodes bijvoorbeeld kan de behandeling van korte duur zijn, terwijl bij sommige chronische aandoeningen het slijm continu moet worden verdund.